Meni

Kako okrasiti eko smreko in pripraviti predlog trajnostnega projekta?

Material za okraševanje Eko smreke

Eko smreka naj bo okrašena s poljubnimi okraski iz papirja in/ali kartona. Tako bo smreka, izdelana iz valovitega kartona s kar 95 % recikliranega materiala, ko odsluži svojemu namenu, v celoti primerna za recikliranje. Lahko jo bomo odložili v zabojnik za papir, kamor sodijo tudi: stari časopisi, revije, zvezki, letaki, katalogi, odpadna embalaža iz papirja, kartona in lepenke, pisemski in ovojni papir, pisemske ovojnice in papirne nakupovalne vrečke. Vabimo vas, da otrokom pojasnite, zakaj smo za okraševanje izbrali eko smreko in okraske iz papirja in/ali kartona.

Tematsko vodilo za okraševanje Eko smreke

Osrednje tematsko vodilo okraševanja, ki naj bo čim bolj izvirno, je zgodba »Sivka in Ferdo praznujeta svetovni dan čebel«:

»Sivka in Ferdo imata zelo rada naravo, še posebej čebele. Ker si želita, da bi vsi otroci in njihovi starši in sploh vsi ljudje na svetu izvedeli, kako pomembne so, sta se odločila, da bosta tudi sama praznovala svetovni dan čebel … « 

Nadaljevanje zgodbe pa prepuščamo vam. Dajte domišljiji prosto pot in uživajte v medsebojnem dopolnjevanju. Obilo ustvarjalnih idej vam želimo!

Pri oddaji fotografije dodajte tudi kratek opis (maksimalno 400 znakov s presledki) vašega nadaljevanja zgodbe. Pri fotografiranju upoštevajte, da mora biti na fotografiji celotna eko smreka ter da na njej ne sme biti oseb.

Predlog trajnostnega in/ali dobrodelnega projekta

Vsaka skupina lahko poleg fotografije okrašene eko smreke predlaga izviren trajnostno in/ali dobrodelno naravnan projekt v svojem lokalnem okolju. Oddaja predloga trajnostnega projekta ni obvezna, mogoča pa je le, če skupina sodeluje v prvem delu natečaja – okraševanju najizvirnejše oz. najlepše eko smreke.

S predlaganim projektom lahko nagrajena skupina pomaga lokalnemu društvu, skupini, instituciji, posamezniku, lokalnemu okolju, se pridruži že obstoječemu projektu ali pa predlaga nov, lastni projekt, ki se tematsko navezuje ali dotika teme trajnosti, odgovornosti do okolja, gozda ali čebel. Projekt mora biti izvedljiv do 1. 6. 2019.

Predlog trajnostnega projekta se odda sočasno s fotografijo okrašene eko smreke. Ob oddaji predloga mora skupina dodati tudi opis, zakaj podpreti ravno njen predlog, ter konkretneje opisati, kakšen pozitivni učinek prinaša za okolje in/ali družbo. Opisi naj bodo čim bolj natančni.